Geschiedenis van KREG (kort en onvolledig)
KREG 1973
Velen vragen zich af wat KREG betekend, van wat is het de afkorting? Wel als ik de geschiedenis van KREG uit de doeken doe wordt meteen duidelijk hoe die naam is ontstaan.
Er was eens heel lang geleden, in de tijd dat de dieren konden spreken, in een ver land... nee, even ernstig! Het is begonnen in de vroege jaren zeventig bij de chiro (jongens) van Kortrijk-Dutsel. Zondags na de middag werd er al eens een volleybalnet opgesteld op het speelplein van de dorpsschool, en werd er gevolleybald. Na een poosje wilden we wel eens een matchke spelen. Er werd contact gezocht met chiro-groepen uit de buurt, en even later werd een minicompetitie geboren tussen chiro's uit naburige gemeenten.
Nu moesten we natuurlijk een naam hebben. Groot probleem want ieder had wel zijn eigen voorstel. Tot een overeenkomst komen was niet eenvoudig. De oudste leden hadden in de kelder van de chiro-lokalen een ruimte ingericht als duistere kroeg. Dit lokaal had als naam "DE KREG" . Omdat de meeste spelers wel eens in dit lokaal vertoefden werd onze ploeg (eigenlijk meer als grap) ‘ KREG ’ gedoopt. Zo nu weet u waar de naam vandaan komt maar nog niet wat hij betekend natuurlijk.
De meeste mensen denken dat KREG staat voor een afkorting maar dat is niet zo. U moet namelijk weten dat de toenmalige jeugd van Kortrijk-Dutsel bestond uit gezonde boerenzonen en dochters. Kreggen, mijn beste mensen, is een dialect woord voor een geluid dat we allemaal wel eens produceren. Weliswaar gewoonlijk niet in het openbaar. Dit geluid is wel meer te horen in de kleinste kamer, zeker als je veel rijst zou eten. Dus KREG is als het ware een omschrijving van het geluid dat geproduceerd wordt als er druk op de ketel moet gezet worden.
Zo dit ter zijde, nu terug naar de voorgeschiedenis. Door die matchen tegen andere verenigingen kwamen we in contact met Gymgroep Herent en konden we terecht in een zaaltje te Herent om te trainen. Daar kregen we toen training van een vrijwilliger, vooral conditie maar toch ook al volleytraining. Ondertussen hadden we de smaak goed te pakken en we wilden we competitie gaan spelen. Het moet toen zowat 1977 zijn als we in een liefhebbers competitie gestart zijn. Ik kan me helaas niet meer herinneren waar we onze thuismatchen speelden. Ik geloof dat het ergens in Wilsele was. Er waren toen niet zoveel sportzalen en er werd meestal in een parochiezaaltje, in een school of gewoon buiten gespeeld.
Dat ene jaartje liefhebbers competitie smaakte naar meer en we sloten aan bij de Vlaamse Volleybalbond. We mochten aantreden in derde regionale Oost-Brabant. Ook dat jaar was er een eerste verband met Rotselaar: we trainden toen in het Montfortcollege. Dat eerste jaar verliep niet zonder de nodige problemen. In Holsbeek was men ondertussen begonnen met de bouw van een sporthal maar door vertraging op het voorziene schema hadden we bij aanvang van het seizoen geen zaal om onze thuismatchen te spelen. Dat werd opgelost door in de heenronde enkel op verplaatsing te spelen. Rond Kerstmis was de zaal klaar zodat we al onze thuiswedstrijden normaal konden afwerken.
Sportief was dat eerste jaar een succes. We mochten direct promoveren naar 2de provinciale dit via een tweede of derde plaats in de eindstand. Het volgende seizoen zijn we weer gedegradeerd naar de laagste afdeling en sindsdien is dat onze vaste stek. Rond die tijd of iets eerder was er ook een damesploeg, maar ik denk dat die geen competitie speelden. Na enkele seizoenen zijn ze ook gestopt.
Blijkbaar leken al die jaren wat op elkaar want van de tweede helft van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 zijn mijn herinneringen nogal vaag. Begin jaren negentig werd opnieuw met een damesploeg gestart en niet zonder succes. Ze eindigden meermaals bovenaan de rangschikking. Voor meer details kan wellicht Sabine zorgen: zij was er toen ook al bij. Maar weer was deze ploeg geen lang leven gegund, na enkele jaren werd ze weer opgedoekt. Zonder damesploeg was KREG jarenlang een van de kleinste clubs van Brabant. We hebben het al die tijd kunnen uitzingen met ongeveer 15 tot 17 leden. Maar we wisten te overleven mede door het ontbinden van de ploegen van TVELDEKE. Er spelen trouwens nog enkele mensen van ex 't veldeke bij KREG.
Ondertussen waren de leden uit groot Holsbeek op een hand te tellen en het gemeentebestuur begon moeilijk te doen of we nog wel een Holsbeekse vereniging waren. We hadden al enkele leden uit Rotselaar ( waaronder onze voorzitter) en toen er begonnen werd met de bouw van de sportzaal in Rotselaar ontstond er interesse om te verhuizen. Op hun beurt waren er enkele sportievelingen in Rotselaar erop uit om met volleybal te starten. Eens deze twee groepen elkaar ontmoet hadden was een akkoord snel bereikt. Nog een seizoen werd er in Holsbeek gespeeld maar het was enkel wachten tot de zaal in Rotselaar klaar was.
Deze verhuis had als gevolg dat het ledenaantal explodeerde. Het eerste jaar in de Meander telde KREG twee competitieploegen , een recreatieploeg en een jeugdploeg meisjes. Samen goed voor een dergelijk 60 tal leden. Tellen we daarbij de kinderen die initiatie en balvaardigheid volgen, komen we ruim boven de honderd leden. Het tweede jaar Meander werd de recreatieploeg ontbonden wegens gebrek aan samenhorigheid maar werd er een liefhebbers ploeg opgericht. Hierdoor werden weer nieuwe mensen aangetrokken die wilden volleybal spelen maar niet geinteresseerd waren in competitie.
En zo zijn we gekomen tot verschillende seniorenploegen, een liefhebbersploeg en meerdere jeugdploegen vandaag.